Gepubliceerd op 16 juni 2019

De ervaring van:

Ingrid van Uden Wijkverpleegkundige BrabantZorg Stel een vraag

  Leestijd: 2 minuten

“We helpen mensen zoveel mogelijk voor zichzelf te blijven zorgen”

Positieve Gezondheid gaat uit van het vermogen van mensen zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Eigen kracht en regie zijn de belangrijkste uitgangspunten.

Ingrid van Uden, wijkverpleegkundige: “Positieve gezondheid is mensen in hun kracht zetten. Niet focussen op de beperkingen, maar op wat ze nu wel zelf kunnen. In mijn wijk is een alleenwonende man van 85 jaar. Hij mist sinds de oorlog één onderarm en hand, waarvoor hij een prothese heeft.

Thuiszorg biedt figuurlijk de hand die deze cliënt letterlijk mist. Bij het aantrekken van de prothese voert de cliënt zelf de handeling uit, maar hij heeft ondersteuning nodig bij het vasthouden van de prothesehand. Dit om te voorkomen dat de prothese ongewenst verplaatst wanneer hij druk uitoefent. Het enige wat dus even nodig is, is een ‘helpende hand’.

Bij dezelfde cliënt komt in de avond iemand van de thuiszorg om zijn steunkousen uit te doen. Deze collega’s leggen ook de benodigdheden voor de nacht klaar (incontinentiemateriaal en nachtkleding). Ook met deze spullen kan de cliënt zichzelf redden. Omdat alles klaar ligt, werkt dit als een geheugensteun voor de cliënt. Zo help je mensen zoveel mogelijk voor zichzelf te blijven zorgen, wat voor veel cliënten echt heel belangrijk is.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *