Gepubliceerd op 5 juli 2019

De ervaring van:

Marianne Hooiveld Wijkverpleegkundige Woonzorggroep Samen Stel een vraag

  Leestijd: 2 minuten

“Met het INKT-project voorkom ik ziekenhuisopnames”

In het INKT-programma wordt de samenwerking tussen huisarts en wijkverpleegkundige versterkt door het inzetten van één centrale zorgverlener (de wijkverpleegkundige) en één integraal zorgplan. De nadruk ligt bij het vroegtijdig in kaart brengen van de zorgbehoefte van de ouderen, het voeren van medicatie-evaluaties (i.s.m. de apotheek) en het afleggen van (sociale) visites.

“Hier in Noord-Holland draait het INKT-project. Daarbinnen werken wijkverpleegkundigen een paar uur in de week vanuit de huisarts – dus niet vanuit hun eigen organisatie – bij kwetsbare ouderen die geselecteerd zijn door de huisarts. Vaak zijn dit zorgmijdende ouderen. Zij hebben lang niet allemaal zorg nodig, maar wel andere dingen. Ik doe een intakegesprek, stel mijn vragen en kijk goed naar wat ze nodig hebben. Dat kan hulp van een fysiotherapeut zijn, dagbesteding, aanpassingen in huis of toch zorg van een wijkverpleegkundige of de huisarts. Als bijvoorbeeld de bloeddruk te hoog of te laag is, geef ik dat door aan de huisarts. Die kan vervolgens bijvoorbeeld medicatie voorschrijven. Door zo preventief te werken als tussenschakel voor de huisarts kunnen we zelfs ziekenhuisopnames voorkomen.

Deze mensen zullen niet snel zelf om hulp vragen. Gelukkig kom ik vrijwel altijd bij hen binnen, zelfs als de huisarts vooraf twijfels had over de bereidwilligheid. Ik leg duidelijk uit dat de regie bij hen ligt, dat ik niets ga doen of regelen wat zij zelf niet willen. Soms is het nodig eerst vertrouwen te winnen, een band op te bouwen, voordat ik vragen ga stellen voor een intake. Deze manier van werken vind ik echt heel leuk en is in mijn ogen ontzettend nuttig.”

INKT is sinds oktober 2016 het nieuwe zorgprogramma voor ouderen in regio Noord-Kennemerland en de Kop van Noord-Holland. De wijkverpleegkundige is het enige aanspreekpunt voor de zorg van, geïncludeerde en vaak zorgmijdende, ouderen voor de huisarts. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.