Gepubliceerd op 3 oktober 2019

De ervaring van:

Tanja van de Molen Wijkverpleegkundige Stel een vraag

  Leestijd: 2 minuten

“Bij acute situaties is een goede samenwerking met de huisarts álles”

Als wijkverpleegkundige onderhoud je een kort lijntje met de betrokken huisarts. De arts kent jouw cliënt tenslotte het best.

“Wanneer wij een cliënt in zorg nemen, melden we dat altijd bij zijn of haar huisarts. Ik vind het prettig en belangrijk dat ik kan overleggen met de huisarts als dat nodig is. Dat verloopt normaal gesproken prima.

 

Lastiger wordt het als de zorgvraag complexer wordt, bijvoorbeeld wanneer er palliatieve sedatie wordt ingezet. Bij dit soort complexere hulpvragen willen we eerst van elkaar weten wat precies de vraag is, wie hierover te benaderen is, wie welke rol neemt, wanneer er bepaalde actie wordt verwacht of noodzakelijk is en wie welke verantwoordelijkheid neemt. Dit is belangrijk voor de cliënt, maar ook voor alle andere betrokkenen.

 

Als wijkverpleging hebben wij zelf een specialistisch verpleegkundig team. Deze collega’s hebben pompen en zetten deze in, zorgen dat de cassettes met medicatie er zijn en voeren het gehele traject zelfstandig uit. Wij hebben duidelijke afspraken over de trajecten en als we strikt het stappenplan volgen, verloopt dit proces goed. Het kan moeilijk worden als de situatie acuut ontstaat en er geen onderling overleg met de huisarts heeft kunnen plaatsvinden. Hier blijkt dan vaak uit hoe belangrijk goede samenwerking is.

Samenwerken met de huisarts is álles bij acute situaties. Dan spelen er vragen als: kun je de huisarts nog bereiken, is de zorgvraag helder, waar kun je met je probleem terecht, wordt er naar je geluisterd en kom je samen tot oplossingen of voorstellen? Vanzelfsprekend is goede zorg verlenen altijd ons doel en dat kun je het beste als je dat samen doet.

Ook na het afronden van de zorg probeer ik nog even kort contact te hebben met de huisarts om te horen hoe alles gegaan is en hoe het voelt – zeker wanneer een huisarts euthanasie heeft toegepast.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.