Gepubliceerd op 17 juni 2019

  Leestijd: 2 minuten

Hoe leer je mantelzorgers hun naaste te helpen bij dagelijkse handelingen

Als wijkverpleegkundige stem je samen met de cliënt en mantelzorger af welke zorg de mantelzorger zelf wil en kan doen. Ook ga je samen na of de belastbaarheid van de mantelzorger in evenwicht is.

Als de mantelzorger besluit om activiteiten in de dagelijkse zorg zelf te doen, is het aan de wijkverpleegkundige om advies, instructie en begeleiding te geven over hoe de mantelzorger het beste de zorg kan verlenen.

Als wijkverpleegkundige kun je gebruik maken van verschillende praktische tips die je helpen om de mantelzorger vertrouwd en bekend te maken met het verlenen van zorg. Op de website Zorg voor Beter staan praktische tips waarmee je mantelzorgers kunt helpen:

  • Ben je op zoek naar praktische voorbeelden van hoe mantelzorgers hun naaste kunnen helpen met dagelijkse handelingen zoals het toedienen van medicatie, wassen, het lopen met een rollator of helpen met douchen? De website SamenBeterThuis.nl bevat veel handige instructievideo’s voor het verzorgen van een naaste.
  • De site SamenBeterThuis.nl geeft ook een overzicht van diverse hulplijnen.
  • Bekijk ook de instructievideo’s over het gebruik van hulpmiddelen op de website GoedGebruik.nl.
  • Mantelzorgers die op zoek zijn naar hulpmiddelen bij een ziekte of een beperking kunnen terecht bij de Hulpmiddelenwijzer. Filter links op de pagina op hulpmiddelen die speciaal zijn bedoeld voor mantelzorgers.

Het vertrouwen én de regie terug

Els, wijkverpleegkundige: “Een jonge cliënt met Parkinson krijgt ondersteuning bij de douchebeurt ’s ochtends. In de avond vervangt de wijkverpleging de cassette van het medicatiepompje. Door zijn ziekte lukt het de cliënt niet om dit zelf te doen. De echtgenote geeft aan dat zij dit wil leren. De wijkverpleegkundige maakt afspraken over het geven van de instructie en de voorlichting. Dit gaat over de medicatie zelf, over de risico’s en de manier waarop de handeling moet gebeuren. De wijkverpleegkundige en de echtgenote van de cliënt doorlopen samen stap voor stap het protocol dat al aanwezig is voor de wijkverpleging. Na twee weken is mevrouw in staat om het zelf te doen. Na een week evalueren mevrouw en de wijkverpleegkundige hoe het gaat. Ook maken zij de afspraak dat mevrouw altijd kan bellen mocht zij vragen hebben. Dit geeft het echtpaar het volste vertrouwen in zichzelf. Het geeft ze de regie terug en draagt bij aan zelfredzaamheid.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.