Gepubliceerd op 17 september 2020

  Leestijd: 3 minuten

Kwaliteitsstandaard anamnese

Vanuit het Nederlands Wijkverpleegkundigen Genootschap (NWG) is een nieuwe kwaliteitsstandaard opgeleverd voor de anamnese. Deze standaard is speciaal ontwikkeld voor de wijkverpleging. Een goede anamnese, waarin een brede behoeftebepaling plaats vindt, is de basis van een samenwerkingsrelatie met de cliënt. De anamnese bepaalt in hoge mate de kwaliteit van zorgverlening en de uitkomsten daarvan. Als NWG zijn wij dan ook erg blij met deze methodiek.

Vanuit het kwaliteitskader hebben wijkverpleegkundigen een specifiekere én andere opdracht dan overige verpleegkundigen. In de opdracht wordt onder andere het belang van meer aandacht voor preventie en gezondheidsbevordering door de wijkverpleging benadrukt. Hiermee dragen wij bij aan de beheersing van de toenemende zorgvraag. Als wijkverpleegkundigen weten we dat mensen zich gezonder voelen en minder afhankelijk zijn van professionele hulp wanneer ze zo lang mogelijk kunnen (blijven) doen wat ze belangrijk vinden. Daarom willen wijkverpleegkundigen kunnen achterhalen wat de brede context is waarbinnen de cliënt zijn leven leeft en wat daarin belangrijk is. De bestaande ordeningssystemen voor verpleging, zoals Gordon of Orem, zijn daar in hun huidige vorm daar te weinig op af gestemd. Met de anamnesemethodiek van het NWG voor de wijkverpleging is dit wel mogelijk.

Vier onderdelen

De kwaliteitsstandaard voor de anamnese bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Initiële anamnese voor de brede context uitgewerkt op basis van Gordon, Positieve Gezondheid en Omaha;
  2. GFI, waarbij de kwetsbaarheid gemeten wordt en in een getal wordt weergegeven;
  3. Specifieke anamnese, zoals de pijnanamnese of een risicometing;
  4. Prioritering anamnese, wat vindt de cliënt het belangrijkst;

De vier onderdelen vormen in samenhang en in willekeurige volgorde een hulpmiddel voor een goede gegevensverzameling die de basis vormt voor het wijkverpleegkundig redeneerproces. Daarin ga je samen met de cliënt op zoek naar en neem je beslissingen over de best passende oplossingen die het voor de cliënt mogelijk (blijven) maken om datgene te doen wat voor hem/haar belangrijk is in het leven. Het verpleegkundig redeneerproces, dat wij context-gerelateerd redeneren noemen, is de volgende processtap van het wijkverpleegkundig proces die we met het NWG willen uitwerken

Op kundig.nl vind je meer informatie over onze anamnese methodiek. Ga ermee aan de slag en deel je ervaringen!

Drie varianten op de anamnese methodiek

Hier lees je meer over de anamnese:

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *