Gepubliceerd op 31 maart 2020

  Leestijd: 3 minuten

Domotica ondersteunt de wijkverpleging

Domotica zijn technologieën in huis die helpen om cliënten langer zelfredzaam te laten zijn. Hoe kunnen domotica de wijkverpleging ondersteunen en wat vinden cliënten van deze technologieën in huis?

Met name cliënten met geheugenproblemen hebben baat bij de inzet van domotica. Ook voor mantelzorgers kan het uitkomst bieden. Bijvoorbeeld wanneer een mantelzorger overbelast raakt door de zorg voor zijn of haar partner en zelf daardoor zaken vergeet. Voor alle cliënten geldt dat het belangrijk is hen in de eerste periode te begeleiden wanneer zij gaan werken met de domotica. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar gebrek aan begeleiding is vaak de reden dat de introductie van domotica niet lukt.

Wat is het doel van de inzet van domotica?

De inzet van domotica is geen doel op zich. Het zijn hulpmiddelen om de cliënt de beste zorg en ondersteuning te geven die hij of zij kan krijgen. Cliënten krijgen dankzij domotica een stuk zelfstandigheid terug in een levensfase waarin ze merken dat hun cognitie achteruitgaat. Domotica zorgen voor meer structuur in hun dagelijkse routine wat hun gezondheid ten goede komt. Voor sommige cliënten is niet langer nodig dagelijks de zorg ‘over de vloer’ te krijgen, wat hen meer privacy geeft. Er zijn ook bijkomende voordelen: de leefwereld van cliënten wordt groter. Zo leren ze face-timen met familie en volgen ze kerkdiensten via internet.

Bieden domotica meerwaarde voor de wijkverpleging?

Tijdbesparing is nadrukkelijk niet het doel van domotica, zoals weleens gedacht wordt. Door de inzet van domotica kunnen wijkverpleegkundigen op bredere schaal zorg inzetten, wat alleen met face-to-face contact niet zou kunnen. Gewoonweg omdat je niet op verschillende plekken tegelijk kunt zijn. Zeker voor wijkverpleegkundigen met een groot zorggebied bieden domotica de mogelijkheid voor extra controle of contact ‘tussendoor’.

In welke fasen van het verpleegkundig proces kunnen domotica worden ingezet?

Domotica kunnen in alle fasen van het verpleegkundig proces worden ingezet. Leefstijlmonitoring is een geschikt hulpmiddel voor diagnostiek in de beginfase van de cognitieve problemen. Ook voor de anamnese en evaluatie kunnen domotica meerwaarde bieden. Het is een continu proces. Soms wordt door de domotica duidelijk dat er meer interventies nodig zijn of andere, omdat het aangeboden hulpmiddel niet de juiste oplossing biedt. Denk aan veel foutmeldingen bij gebruik van de medicijndispenser of leefstijlmonitoring die aantoont dat er ook andere interventies nodig zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.