Ook in de wijkverpleging wordt steeds meer gebruik gemaakt van domotica. Deze technologieën helpen risicosituaties voorkomen en geven cliënten een gevoel van veiligheid.
Er zijn verschillende vormen van domotica:
· Videocommunicatie of beeldschermzorg: hiermee kun je via een beeldscherm communiceren met de cliënt. Dit is een van de mogelijkheden voor zorg op afstand.
· Leefstijlmonitoring: dit geeft inzicht in veranderingen in het dagelijks leefpatroon van alleenwonende cliënten. Je monitort het gedrag van een cliënt door middel van sensoren in de woning. Deze toepassing wordt met name ingezet voor mensen met dementie (midden- en gevorderd stadium).
· De tinybot: dit is een kleine robot die via een app geprogrammeerd kan worden. De tinybot kan aan taken herinneren, zoals een maaltijd: ‘Het is 12 uur. Gaat u lekker een boterham eten met een glas melk?’ Voor cliënten die weinig binding met wereld om zich heen hebben, kan de tinybot actualiteiten melden. Dit vergroot hun leefwereld en zorgt voor gespreksstof als er bezoek komt. Ook kan op een vooraf bepaalde tijd de favoriete muziek van de cliënt afgespeeld worden. Zo zijn er verschillende mogelijkheden die je kunt afstemmen op de cliënt. Bekijk hier het filmpje over de tinybot Tessa.
· ‘Slimme’ medicijndispenser: dit hulpmiddel zorgt ervoor dat de cliënt op het juiste tijdstip medicatie krijgt aangereikt. De cliënt moet door middel van één druk op een knop op het apparaat bevestigen, dat hij het zgn. baxter-zakje met medicatie uit de medicijndispenser haalt. Gebeurt dit niet, dan krijgt de zorginstelling een melding. Lees meer over de Medido-medicijndispenser in het ervaringsverhaal van Tanja de Vos.
“Beeldbellen zetten wij heel breed in, onder meer bij palliatieve cliënten voor monitoring. Wij zien hen regelmatig en tussen de bezoeken door houden wij contact via beeldbellen. Zo hebben zij niet steeds de zorg over de vloer en houden in deze intensieve fase toch nog een stukje controle over hun leven.
Ik gebruik beeldbellen ook voor cliënten die insuline moeten injecteren. Dit zijn cliënten die dit heel goed zelf kunnen, maar net even dat stuk controle willen. Zij laten dan zien hoeveel eenheden ze hebben opgetrokken in de spuit en hoe ze de injectie doen. Zo kunnen zij de handeling zelf uitvoeren, maar zijn gerust gesteld door die extra check.”
Medido
“Persoonlijk vind ik de Medido een prachtig apparaat! Mensen met cognitieve problemen kunnen wel zeggen dat ze hun medicatie trouw innemen, maar vaak is dat niet zo. De Medido herinnert hen daaraan. Wordt een medicijnronde vergeten, dan krijgt onze zorgcentrale een signaal. Laatst is bij een mevrouw van 85 jaar de Medido ingezet. Zij kreeg na een week of drie een storing doordat de rol met medicijnen verkeerd was geladen. Dat heeft ze zelf opgelost. Ze heeft zelf het apparaat opengemaakt en rol weer recht gedaan. Zo trots als ze was! Dat is toch geweldig?”
“Een meneer van 68 jaar die niet bij ons in zorg was, vroeg om informatie over de Medido. Hij gebruikte medicijnen voor zijn reuma, maar zijn aandacht ging vooral naar zijn vrouw die MS had. Daardoor vergat hij zichzelf vaak. Met de Medido neemt hij nu wel weer op tijd zijn medicijnen waardoor de reumaklachten verminderen en hij de zorg voor zijn vrouw beter aankan. Dit zijn mooie resultaten.”