Gepubliceerd op 19 oktober 2020

  Leestijd: 1 minuut

Personeelskrapte in de wijkverpleging

Veel aandacht dit weekend in de media voor het huidige tekort aan personeel in de wijkverpleging en voor het gevolg daarvan: het afschalen en de versobering van de zorg in de wijk. Zo werd wijkverpleegkundige Vanessa Schroer geïnterviewd door de Telegraaf en besteedde Omroep Gelderland een item aan Zorghotel Achterhoek, waar Vanessa verantwoordelijk is voor de verpleging.

Tijdens de eerste coronagolf zijn door het hele land zorghotels uit de grond gestampt. Dit zijn plekken waar coronapatiënten, die zelf niet thuis kunnen herstellen, kunnen verblijven om zo de ziekenhuizen en wijkverpleging te ontlasten. Waar Zorghotel Achterhoek begin dit jaar in totaal 20 patiënten opving, liggen er op dit moment al 20 coronapatiënten. Wijkverpleegkundige Vanessa Schroer: “We krijgen dagelijks aanvragen van verpleeghuizen en wijkverpleegkundigen voor nieuwe zorg. De vraag is alleen of we die zorg nog wel kunnen leveren. Qua aantal kamers kunnen we nog wel uitbreiden, maar we hebben te maken met een personeelskrapte. We maken ons echt ernstige zorgen.” Ook arts zorghotel Frank Jansen deelt deze zorg: “Het is overal moeilijk om voldoende personeel te vinden, zeker waar een deel van het personeel ook nog uitvalt, omdat ze zelf corona oplopen. We realiseren ons wel dat de druk nog verder zal toenemen, dat betekent dat we nu soms aan de telefoon moeilijke discussies moeten aangaan om te kijken of mensen toch langer thuis kunnen blijven. We verwachten eigenlijk gezien alle ontwikkelingen dat we nog wel maanden tot ver in volgend jaar hiermee geconfronteerd zullen worden.”

Meer informatie

Bekijk de uitzending van Omroep Gelderland hier.
Bekijk het interview met wijkverpleegkundige Vanessa Schroer hier (alleen abonnees van de Telegraaf hebben helaas toegang tot het hele artikel).